Поне 7 нови гръцки милиардери, забогатели от доставката на руски петрол

Това показва класация на Forbes
17 май 2024 21:42, Стела Стоянова
20
Поне 7 нови гръцки милиардери, забогатели от доставката на руски петрол
Снимка БГНЕС, архив

Санкциите след нахлуването в Украйна доведоха до рязко покачване на стойността на танкерите, което увеличи богатството на гръцките морски сили до рекордни стойности и създаде поне седем нови милиардери.

През юни 2022 г. водещи гръцки корабособственици се събраха на конференция в курорта "Четири сезона" във Вулиагмени, богато предградие южно от Атина. Само три месеца след нахлуването на Русия в Украйна гръцките корабособственици имаха необичаен поглед върху войната, която разтърси световната икономика.

"Това е трагедия за човечеството, но в същото време създава възможности", каза Джордж Прокопиу, един от най-големите собственици на танкери в света. "Трябва да сме готови да се възползваме от тези възможности", добави Евангелос Маринакис, магнатът, който стои зад корабната компания Capital Maritime and Trading.

По време на същия панел, озаглавен "Гръцкото корабоплаване в челните редици на световната търговия", Прокопиу също даде смела прогноза: "До края на годината ще видим много, много добри пазари във всички сегменти. Аз съм много оптимистично настроен. Корабите ще имат много по-високи цени."

Това предсказание се сбъдна, като помогна на 77-годишния Прокопиу и 56-годишния Маринакис да се превърнат в милиардери, тъй като стойността на корабите им нарасна, а империите им се разраснаха.

От 2022 г. насам Прокопиу и Маринакис са поръчали 123 нови кораба на стойност близо 13 млрд. долара, според данни от VesselsValue. Четирите корабни компании, собственост на Прокопиу, разполагат със 173 танкера, включително тези в строеж, което е с 54 повече, отколкото през 2021 г.

Тези корабни сили са част от новото поколение гръцки милиардери, които правят вълни на сушата и в морето. Според оценки на Forbes в момента в Гърция има поне 12 милиардери в областта на корабоплаването , повече от всякога. Седем от тях се появяват в списъка на милиардерите на Forbes за първи път. Общата им стойност е 32 млрд. долара - което се равнява на около 12% от брутния вътрешен продукт на страната.

След като руските войски нахлуха в Украйна през февруари 2022 г., САЩ и Европа предприеха мерки за забрана на вноса на руски петрол по море. По-късно наложиха таван на цените на руския петрол, който имаше за цел да ограничи печалбите на Путин, но и да гарантира, че петролът все още тече.

Много западни фирми решиха да спрат изцяло търговията, считайки я за твърде рискована. Не и гърците, които имат опит в работата в периферията на световната икономика.

Въпреки че няма доказателства, че някой от тези милиардери е нарушил санкциите, те със сигурност са се възползвали от ситуацията . "Ако има възможност за работа по законен начин, те ще се възползват от тази възможност", казва Йоанис Теотокас, професор по управление на корабни компании в университета в Пирея, Гърция.

Преди войната по-голямата част от петрола на Русия отиваше за Европа. След европейската забрана по-голямата част от петрола се пренасочва към Индия и Китай, което означава много по-дълъг път за танкерите и по-високи тарифи за собствениците на кораби, които извършват тези пътувания. Типичен курс от балтийските пристанища на Русия до западното крайбрежие на Индия - най-популярният маршрут за руския петрол - може да генерира приходи от около 8 млн. долара - 60% повече от средната цена през октомври 2023 г. и пет пъти повече от 2021 г.

Гърците се възползваха пряко от тези по-високи цени. Между април 2022 г. и февруари 2024 г. гръцките компании са транспортирали 28% от общия износ на руски петрол, според анализ на Института KSE към Киевското училище по икономика, базиран на данни от Kpler. Фирми, собственост на гръцки сили - TMS Tankers (собственик Георг Иконому), Minerva Marine (Андреас Мартинос) и Dynacom Tankers (Прокопиу) - съставляват три от петте най-големи превозвачи на руски петрол през този период, докато останалите две места са заети от базирани в Дубай компании, основани от руската държавна компания Сойкомфлот.

Гръцките корабособственици никога не са се страхували да печелят пари в противоречиви времена. През 60-те години на миналия век фамилията Вардиноянис - понастоящем ръководена от 91-годишния милиардер Вардис - се прочува с опита си да наруши ембаргото на ООН и да транспортира петрол до режима в Родезия (сега Зимбабве) чрез тръбопровод в Мозамбик.

Изтеклите документи, видени от Forbes, показват и докъде е стигнала поне една гръцка корабна компания, за да спечели договори с руски лидери. През декември 2016 г. Прокопиу пише писмо до Игор Сечин, главен изпълнителен директор на руската държавна петролна компания "Роснефт" и един от най-близките сътрудници на Путин. Той искал да разшири бизнеса си с Москва и писмото било предадено директно на Сечин, като в него се предлагало "взаимноизгодно" споразумение за търговия с нефт и газ на "Роснефт" с неговия флот от танкери.

Писмото съдържало и проектоспоразумение, в което се описвало как флотът на Прокопиу ще търгува с руски изкопаеми горива директно с Индия и Китай, заобикаляйки най-големите търговци на петрол в света. Писмото е част от "течовете на Бабаков" - масив от документи от имейл акаунта на руския депутат Александър Бабаков, които украинската хакерска група Cyber Resistance сподели с Организацията за изследване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP) и нейните партньори, включително Forbes.

Неотдавна, през юни 2020 г., САЩ наложиха санкции на два морски кораба, собственост на Dynacom и новия милиардер Константинос Мартинос Тенамарис, защото те са превозвали венецуелски петрол .

Те бяха извадени от списъка със санкции по-малко от месец по-късно, след като и двете фирми обещаха да спрат да търгуват с Венецуела.

Добрите времена няма да продължат вечно. В крайна сметка нестабилният пазар на танкери ще се стабилизира и ще сложи край на бума, който направи толкова много гръцки превозвачи милиардери. Въпреки това сумата, която те са инвестирали в закупуването на нови, по-модерни плавателни съдове - и печалбите, които са реализирали, продавайки стари кораби на високи цени и превозвайки руски петрол на преференциални цени - означава, че те ще бъдат в по-силна позиция през следващите години.

Докато има пари за печелене - и докато рисковете не са твърде високи - гръцките фирми вероятно ще продължат да продават старите си танкери на свързани с Русия подставени лица, като същевременно печелят големи суми от търговия с руски петрол. А когато бумът свърши, те ще бъдат готови да се възползват от следващата възможност, въоръжени с флот от чисто нови танкери за милиарди долари. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от Русия
Путин знае заплахите в руската история: Загуба на война или срив на икономиката
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
6
 
! Отговори
Чери00 преди 2 седмици
До АнонименЩе се върнем в 18 век заради алчноста на запада и нашата простотия!
18
0
 
4
 
! Отговори
ВЪХ НЕДЕЙ преди 2 седмици
Погледнах да видя колко са ЗА и ПРОТИВ Русия и констатирах че до 50 номер коментар по войната в Украйна 90% са ЗА Русия! Що така бе?
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пътувайте и се правете на богати туристи в Гърция, ама богатите са тези, които ви обслужват. ЕС си унищожава земеделието в полза на Украйна и фермерите ни фалират. Познайте какъв глад и скъпотия ни чака след войната, на опашка за жито след третия свят.Също и къде ще работим, като работата избяга в Китай.
16
0
 
13
 
! Отговори
Браво преди 2 седмици
Ето така се прави. А вие викайте Слава на празен корем при хипер инфлация. Едни и същи санкции унищожиха българите и съживява гърците.
15
0
 
23
 
! Отговори
Мухаха преди 2 седмици
Напишете КОЛКО американски милиардери са увеличили богатството си препродавайки на Заспала Европа руски ресурси. Колко Индийски милиардери продаваТ на Санкционираща Европа руски ресурси. За руските олигарси дето са станали още по безсрамно богати продавайки руски ресурси на Европейските страни "налагащи санкции" вече писаха. Дори и УКРАИНСКИ БИЗНЕСМЕНИ има дето забогатяват продавайки руски ресурси. А ТУК НЯКАКВИ ТРОТИНЕТКИ МИ ПИШАТ КАК РУСИЯ ПРОДАВАЛА НА ЗАГУБА. ЕДИНСТВЕНАТА НА ЗАГУБА Е ЕВРОПА.
14
1
 
8
 
! Отговори
sdd преди 2 седмици
Не четете ли - нито един обикновен грък няма да спечели. Печелят 12 души, а понеже търговията е игра с нулев резултат, това значи че всички други губят.
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Дреме ми фара. Америка печата достатъчно долари, всички да сме добре.
12
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Европедерунгелите пак лапат мухите. Кой печели от цялата работа, Русия и Гърция, кой губи....
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
за гърците санкции от бриксел кога? айде да пратят фашунгите италианската флота да им потопи танкерите на тези мингиши. или само на българия и се спират тръбопроводите... жалка работа.
10
8
 
10
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 2 седмици
Браво на гърците, нека изцедят руснаците до край.
9
0
 
23
 
! Отговори
Бойко Българоубиец преди 2 седмици
А ние бг милиардерите забогатяваме само от доставка на бело хехе ГЕРБ ПОБЕДА!
8
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако Прокопиу и Маринакис си имаха Тиквакис щяха да видят милиардакис през крив макаронакис!
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До АнонименИ РАЗБИРА СЕ СЕВЕРНА КОРЕЯ
6
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
КОЙТО Е РАБОТИЛ С РУСНАЦИ Е ЗАБОГАТЯЛ - ТАДЖИКИСТАН, АФГАНИСТАН, КИРГИЗТАН, КАЗАХСТАН, ТУРКМЕНИСТАН, ИРАН, АЗЕРБАЙДЖАН, МОЛДОВА, УКРАЙНА, БЕЛАРУС, ВИЕТНАМ, ЗИМБАБВЕ, КУБА, ВЕНЕЦУЕЛА, КОЛУМБИЯ И КОЙ ЛИ ОЩЕ НЕ...
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
БРАВО!! УМНИ ЕЛИНИ!!!
4
6
 
12
 
! Отговори
Гошо преди 2 седмици
Който е работил с руснаци винаги е забогатял,който пък е работил с американци винаги е пропаднал Къде са тия около Лукоил ,къде пък се на Кирчо ортаците
3
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
СТАТИЯТА Е ДЕЗИНФОРМАЦИЯ
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Некои пИчелят, а други като нас правят "политика"
1
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Русия и Китай нямат нужда от ЕС ту а ЕС трябва да внася ресурси . Русия преди имаше интерес заради фиксираните такси за транзит на газа в ЕС но вече го няма и това . А петрола и газа в долари а не като преди в евро . Очевидно везните са накланят на изток .